Zoekend naar een sociaal leven

Ik ben er van overtuigd dat veel mensen deze blog post zijn gaan lezen uit enige medelijden. In onze westerse maatschappij dienen we allemaal een legendarisch sociaal leven te hebben met 100 intieme vrienden, de meest spectaculaire feesten en horde mensen die ons volgen omdat we zo inspiratievol zijn. Ik ben er ook van overtuigd dat we diep van binnen allemaal zoekend zijn om ons sociale leven (iets) te verbeteren. Hoe bereik ik die ene vriend nog beter? Hoe vind ik een afweging tussen een puur aangenaam feest en mijzelf  bewijzen door laat te blijven en veel te drinken? Hoe vind ik mensen die bij mij passen, wat betreft die ene hobby waar ik zoveel om geef?

In Nederland had ik vrienden vanuit verschillende groepen. Ik had voetbal-, studie-, middelbare school- en studentenvereniging vrienden. En dan woon je in Ierland… Nu is het wat lastiger om iedereen even frequent of überhaupt te zien. Dit zou geen probleem zijn als een mens geen natuurlijk behoefte heeft aan contact. Dit is een prachtige natuurlijke behoefte van de mens. Het is ook een zeer sterke behoefte. Als deze behoefte niet wordt vervuld resulteert dat in intense ongelukkigheid. Als deze behoefte adequaat wordt vervuld resulteert dat in puur heerlijk geluk. Dat wetende, is het belangrijk voor mij om deze behoefte ook te vervullen in Ierland.

Werk –> Persoonlijk

9 januari 2017 landde ik in Ierland en toen begon mijn persoonlijke avontuur. Ik kon gelijk starten in een functie bij een mooie bedrijf, dus dat was fijn ter vorming van een basis in Dublin. In deze beginperiode bezitten mijn werk al mijn aandacht. Dag in Dag uit fascineerde en intrigeerde mijn werk. Het was zo’n nieuwe wereld dat ik elke dag overladen werd met nieuwe indrukken. Elke avond dook ik mijn bed in als een mak lammetje die de hele dag door de weide had gehuppeld.

Naarmate de tijd vorderde, zoals dat wel vaker het geval is, begon het werk mij minder te fascineren. Als je begint met autorijden kost de handeling van schakelen veel inspanning. Gedurende de tijd automatiseer je dat. Dan kan het zijn dat je nog steeds niet heel soepel en snel schakelt, maar het wordt al meer onderdeel van jouw systeem. Dat is ook het geval voor wat betreft mijn werk. De processen en de systemen die ongrijpbaar op het begin leken, zijn nu logisch en geautomatiseerd. Dat resulteert in dat mijn werk minder moeite kost en dat ik weer tijd in mijn hoofd heb voor andere zaken. New Relic heeft natuurlijk het liefst dat ik dat opvul met activiteiten waar New Relic van profiteert. Ik spendeer deze tijd het liefst aan adequaat een sociaal leven op te bouwen in Ierland. Indirect profiteer New Relic dan door een gebalanceerde work life balance. Tip: Een begrip om meer vrije tijd te eisen bij de werkgever.

Toenemende behoefte

Maar hoe komt het dat de behoefte aan sociaal contact opeens zo toe kan nemen? Mijn analyse stuit om twee hoofdredenen. Ten eerste, hierboven ingeleid, is ‘de nieuwigheid’ weg van mij werkactiviteiten en heb ik ruimte in mijn hoofd voor meer persoonlijke activiteiten. Ten tweede ben ik gewend vanuit Nederland om het merendeel van mijn avonden doordeweeks te besteden met familie & vrienden. Gek genoeg, voelde dat toen soms weleens aan als een last of een verplichting, waar ik er nu hunkerend naar uitkijk. Het is altijd interessant om te reflecteren op dergelijke patronen vanuit een ander perspectief.

Uitdaging van het maken van vrienden

Momenteel ervaar ik een intrinsieke toenemende behoefte aan het opbouwen van een sociaal netwerk. Waarom? Het is toch ook prima om af en toe vrienden & familie te zien in Nederland? Je kan toch ook met vrienden & familie (video)chatten, mailen en bellen? Dat klopt. Dat gaf in de eerste maanden een rustgevend gevoel dat ik er niet alleen voorsta in Ierland. Echter ben ik van mening dat persoonlijk incidenteel contact onmisbaar is in iemands persoonlijke leven. Als er iets zeer intrigerends of spectaculairs gebeurd in jou leven, dan heeft ieder de behoefte om dit op een manier te verwerken. Mijn manier is om dit bespreekbaar te maken direct, face to face aan een goede relatie. Dit vind ik momenteel niet in Dublin. Dus een uitdaging om met beide handen aan te pakken. Echter moet je oppassen om niet in de valkuilen van een sociaal netwerk opbouwen te lopen.

De Valkuil van Vrienden Maken

Wanneer je een nieuw sociaal netwerk wilt opbouwen is het belangrijk om niet in valkuilen te lopen die zorgen dat je weer opnieuw kan beginnen of averechts werken op jouw gemoedstoestand. Het is belangrijk om authentiek te zijn (lange termijn aanpak) in plaats van je aan te passen aan alles en iedereen om ‘goedgekeurd’ te worden (korte termijn aanpak). Je wilt vrienden maken, die bij jou passen voor de lange termijn en niet voor één gekke avond.

Als ik de adviezen zou opvolgen van buitenstaanders zal ik elke vrijdag- en zaterdagavond in een pub mijn tijd doorbrengen. Doe ik dit? Nee. Uit ervaring weet ik dat ik hier niet de mensen vind die geheel bij mij passen. Tevens is een pub vaak een schouwspel waar mensen niet geheel zichzelf kunnen en willen zijn. Ik wil actief op zoek gaan naar relaties passend bij mijn persoonlijk interesses.

Hoe maak je vrienden?

Stephen Covey heeft het boek The 7 Habits of Highly Effective People geschreven. Naast dat ik het een aanrader vind voor een ieder, volg ik deze ‘7 habits’ frequent in mijn leven. Habit 2 stel dat het belangrijk is om altijd een gewenst eindresultaat voor ogen te hebben. Habit 2 heb ik hierboven in het kort beschreven. Habit 3 stelt dat het belangrijk is om belangrijke zaken eerst te doen. In andere woorden, ik heb het plan opgesteld maar nu moet ik het ook gaan uitvoeren. Maar hoe? Daar kan ik eindeloos over schrijven. Daarom eindig ik deze blogpost met een opsomming van activiteiten die ik voor nu wil ondernemen om mijn sociale netwerk op te bouwen in Ierland.

  • Aansluiten bij een wielrenclub
  • Aansluiten bij een bergsportclub
  • Meer investeren in direct collega’s op werk
  • Meer investeren in de relatie met mijn huisgenoot
  • Aansluiten bij een klassieke muziek club
  • Aansluiten bij een vrijwilligerswerkorganisatie in Dublin
  • Aansluiten bij een koffieclub

Waar een boer zijn land bezaaid om later te kunnen oogsten en een salesman investeert in relaties om later te profiteren van positieve referenties, investeer ik tijd in verschillende netwerkactiviteiten om een solide en een voldoening gevend sociaal netwerk op te bouwen.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s