Een Prachtige Strijd

Als ik miljonair ben en een villa heb dan heb ik het gemaakt! Als ik een gezin met een lieve partner en 3 kinderen heb dan ben ik klaar! Als ik 60% van alle landen op de wereld heb gezien dan kan ik pas wat zeggen over de wereld. Dit zijn drie overdreven voorbeelden, maar deze overdreven boodschap schemert vaak door in mensen hun levensvisie. Een dergelijke instelling impliceert dat het leven ‘uitgespeeld’ kan worden. Het lijkt alsof iedereen een formule bedenkt die uiteindelijk leidt tot een uitkomst dat het leven voltooid is. Als ik dergelijke implicaties constateer in de boodschap van mensen om mij heen of soms ook bij mijzelf, moet ik een beetje lachen om mensen in het algemeen. Wij denken vaak dat alles een probleem is waar een passende oplossing voor gezocht moet worden. Dat is het leven niet.

Het lijkt alsof wij de tijd van Mario Bros, op de Super Nintendo, nog niet zijn vergeten. We denken nog steeds weleens dat als we maar op genoeg bewegende beesten springen met onze Mario en genoeg muntjes verzamelen dat we het leven hebben uitgespeeld. Ik denk dat dit terug te zien valt in overmatig veel tijd besteden op werk, overmatig veel controle willen uitoefenen over familie & vrienden en bijvoorbeeld overmatig veel sporten. Soms vergeten we dat het leven allemaal draait om de juiste balans. En deze balans is voor iedereen anders.

Het leven bestaat simpelweg niet alleen maar uit blije, mooie en gelukkige momenten. Iedereen heeft zijn downs en ups in het leven. Iemand die geen geld heeft maak zich zorgen omdat die geen kleren of eten kan kopen. Iemand die heel veel geld heeft maakt zich zorgen of die gewaardeerd wordt door vrienden op basis van karakter of voor het geld. Iemand die ziek is maakt zich zorgen of die er nog wel volgend jaar zal zijn. Iemand die kern gezond is maakt zich zorgen of die wel fit genoeg. Zo heeft iedereen wel zo zijn zorgen. Ik wil zorgen niet met elkaar vergelijken. Echter wordt het mij wel steeds duidelijker dat leven een grote strijd is.

Je bent dus niet uniek met de zorgen die je hebt. Het is een kunst om door die zorgen heen te kunnen kijken en te genieten van al het moois om jou heen. Gisteren was een regenachtige dag in Dublin. Gehaast zag ik mensen over straat lopen naar werk, om koffie te halen of iets dergelijks. Toen zag ik in de verte een jonge meid met een rode regenjas en gele laarzen springen in plassen en schaterlachend door de straten lopen. Deze analogie kan je trekken op het omgaan met zorgen. Waar in deze analogie de regen het equivalent is van zorgen. Waar de meeste mensen al vluchtend voor de zorgen zich haasten naar de volgende bestemming, was de jonge meid aan het dansen in de zee aan zorgen. Zij accepteerde de zorgen en genoot van de prachtige strijd; leven. We hebben allemaal zorgen. Accepteer ze en ga ze met een glimlach tegemoet!

In het leven denken wij soms (lees: vaak) controle te hebben. We stellen doelen en bijbehorende planningen op om het maximale uit de dag te halen om zo… het leven ‘uit te spelen’? Ik zie het steeds meer om mij heen. Waar we denken veel controle te hebben, hebben we eigenlijk totaal GEEN controle. Ondanks dat ik volledige een voorstander ben van doelen en planningen (dit zullen veel bekenden erkennen), is de waarde hiervan verwaarloosbaar ten opzichte van externe factoren. Een man die tot zijn 50ste keihard werkt om vroegtijdig met pensioen te gaan, die kanker krijgt op zijn 50e. Een vrouw die 9 uur per dag zwemt om de Olympische Spelen te winnen, die chloor allergie opbouwt door het vele chloor water. Een jonge man die lego blokje voor lego blokje geconcentreerd een lego stad opbouwt, die halverwege wordt verwoest door een binnenstormende grote zus. Waar is de controle?

Deze week hoorde ik een bijzonder verhaal. Dit verhaal komt geheel overeen met het levensinzicht hierboven beschreven. Ik kreeg te horen over een vriendin van degene die ik sprak. Deze vriendin werkt in de ziekenhuiszorg. In de ziekenhuiszorg dien je nachtdienst te lopen tot een bepaalde leeftijd. Op een bepaalde leeftijd wordt je vrijgesteld van nachtdiensten. Deze vrouw had deze leeftijd bereikt en had haar hele leven hard gewerkt in de zorg om zo op latere leeftijd met haar man te kunnen genieten van hun oudere dag. Mooie weekendjes weg en mooie lange reizen samen maken was het plan. Simultaan aan het ten einde lopen van de nachtdienst van deze vrouw begon haar man op jonge leeftijd dement te worden. Nu zijn de mooie weekendjes en de mooie lange reizen ingeruild voor dagelijkse intensieve zorg in de avond voor haar man naast haar huidige baan in de zorg overdag. Het leven kan niet gepland worden. Hoe graag we dat ook willen. We moeten nú leven.

Desalniettemin acht ik het goed om een plan te hebben voor de toekomst. Het is goed om jezelf altijd te blijven uit dagen en naar verbetering te zoeken. Echter moet dit wel gebalanceerd gaan met genieten van wat je nú al hebt en bereikt hebt. Sprekend over mijzelf maar zeker ook generaliserend, nemen we vaak niet de tijd om stil te staan bij wat we al bereikt hebben. Heb jij een dag op jouw sportvereniging goed gepresteerd? Geniet daarvan en ik kijk niet hoe het nog beter kan! Heb jij de dag van een zorgbehoevende opgefleurd met jouw aanwezigheid? Geniet daarvan en maak je geen zorgen over de toekomst van deze zorgbehoevende. Heb jij een vlot-verlopende dag op werk? Geniet daarvan en maak je geen zorgen over die promotie die je eigenlijk nu toch wel verdient. Heb jij een fijne avond met vrienden? Geniet daarvan en maak je geen zorgen over die ruzie die jullie vorige week hadden over de kosten van dat weekendje weg.

Geniet van deze prachtige strijd; leven

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s