De mens is een sneeuwbal

Ieder mens heeft zijn positieve en negatieve eigenschappen. Deze eigenschappen zijn bepaald door persoonlijkheid en worden versterkt of verzwakt door iemands omgeving en levensverhaal. De persoonlijkheid van een mens kan je metaforisch vergelijken met een sneeuwbal. Het proces van een klein sneeuwbal die opgerold wordt tot een grotere sneeuwbal is het proces van persoonlijke ontwikkeling. Een perfecte sneeuwbal is een perfecte bol waar de afstand van het exacte midden tot ieder randpunt even groot is. De perfecte sneeuwbal kan dan ook gezien worden als een perfect mens.

aIn mijn leven heb ik nog nooit deze perfecte sneeuwbal gezien. En zo kan je dat ook metaforisch uitleggen bij mensen. Er bestaat geen mens met louter positieve, of louter negatieve eigenschappen. Zoals je een sneeuwbal altijd aan het bijschaven bent om tot een perfectere bol te komen, zo wordt er ook altijd geschaafd aan persoonlijkheid om een perfecter mens te creëren. Er bestaat geen perfecte sneeuwbal bol. Dit is handmatig onmogelijk te realiseren. Wellicht gaat kunstmatige intelligentie een eerste stap zetten richting deze perfect metaforische sneeuwbal.

Je bent altijd aan het bijschaven om de sneeuwbal ronder en mooier te krijgen. Echter terwijl je aan het polijsten bent kan er een stukje afbreken. Dit kan je zien als een negatieve ervaring in het leven die jou persoonlijk uit balans brengt. Middels geduld en tijd kan je de sneeuwbal weer vorm geven richting de perfecte bol. Het bereiken van de perfect sneeuwbal bol is een levenstaak waar je van moet genieten. Er zullen momenten zijn dat de sneeuwbal perfect rond oogt en er zullen momenten zijn dat de sneeuwbal volledige misvormt oogt. Spelen in de sneeuw kan je als leuk ervaren. Echter kan het soms koud en vervelend zijn. Kunst is om je te focussen op het leuke aspect van het sneeuwbal vormproces.

bEen andere vergelijking die je kan trekken is ten aanzien van het smelten van de sneeuwbal. Soms zijn er externe omstandigheden waar je geen controle over hebt. Zo kan een sneeuwbal er weinig aan doen als hij wordt overvallen door de zon. De enigszins perfect gecreëerde rondingen verdwijnen. De sneeuwbal voelt zich machteloos. Echter is er maar een weg naar de enigszins perfecte rondingen weer en dat is door weer te schaven en te polijsten. Externe omstandigheden, waar je geen controle over hebt, of interne omstandigheden, door bijvoorbeeld te graag te willen, kunnen de creatie van een perfecte sneeuwbal belemmeren. Met geduld, doorzettingsvermogen en veerkrachtigheid is het uiteindelijk weer mogelijk om deze perfecte sneeuwbal te creëren.

Advertisements

One thought on “De mens is een sneeuwbal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s