Tijd minder snel laten gaan

“Het leven gaat zo ongelooflijk snel”
“Voor je het weet ben je 30…”
“Voor je het weet ben je met pensioen”

bucket list 2Deze bovenstaande leuzen hoor ik steeds vaker uit de monden van vrienden, familie en goede bekenden. Toen ik in Spanje werkte zat ik op een dag met Carmen, mijn Spaanse moeder, in de auto. Zij erkende bovenstaande uitspraken in het Spaans. Althans dat begreep ik met mijn gebrekkige Spaanse taalvaardigheid. Op dat moment had Carmen 2 kinderen van de leeftijd 14 en 17. Ze zei dat het aanvoelde of de kinderen in twee dagen dagen tijd tot deze leeftijd gekomen waren. Ik geloof dat ieder weleens het gevoel heeft dat het leven aan hem of haar voorbij vliegt. Echter hoeft dat niet. Uit persoonlijk ervaring kan ik zeggen dat veel ervaringen opdoen en een Bucket List remedie zijn om dit gevoel te verminderen.

bucket list 3Veel nieuwe ervaringen opdoen

Wellicht heb je het weleens ervaren. Je bent een hele dag bezig geweest met veel nieuwe dingen. Je hebt een nieuwe cursus gedaan. Je hebt een prachtig gebouw bezocht. Je hebt veel nieuwe mensen ontmoet. Gevoelsmatig lijkt het of je twee of drie dagen al bezig ben geweest al deze nieuwe dingen te ondernemen. Zo is uit onderzoek gebleken dat je gevoelsmatig tijd kan verlengen door middel van veel nieuwe ervaringen. De beste neurowetenschapper David Eagleman heeft dit meerdere malen onderzocht en beschreven. Hier kan je lezen over het onderzoek van David Eaglemann ten aanzien van de perceptie van het brein met betrekking tot onder andere tijd.

Ik herken en daarom erken de bevindingen van de beste David geheel. Twee maanden geleden heb ik 1 maand rondgefietst in Noorwegen. De afstand tussen Oslo en de Noordkaap heb ik op de fiets afgelegd. Elke dag was voor mij een nieuwe ervaring. Ondanks de onbevolkte stukken waar ik heb gefietst was elke dag gevuld met ervaringen. Uiteenlopend van kuddes rendieren die voor mij op de weg draafde tot mijn sociale contact in de supermarkten van Noorwegen. Na 1 maand te hebben gefietst besloot ik terug te keren. Ik hoorde van veel mensen dezelfde perceptie van de duur van mijn reis. Velen hadden het gevoel dat ik pas net naar Noorwegen vertrokken was en nu al weer terug was. Erg grappig om te horen, want ik had het tegenovergestelde gevoel. Ik had het gevoel dat ik een half jaar met mijn fiets op de weg was geweest.

Bucket List

bucket list 4Het leven raast vaak aan ons voorbij. We beginnen met ons standaard ochtend ritueel. Gevolgd door een dag op het werk doorbrengen. Rond etenstijd begeef je je weer naar huis waar je dineert (samen met vrouw (en kinderen)). Snel nog een avondactiviteit en dan het bedje weer lekker op tijd in om morgen weer fit de dag te beginnen. Het ochtend ritueel… werken… slapen… Het ochtend ritueel… enz. Wij houden allemaal in zekere mate van routine. De één meer dan de ander uiteraard, maar soms verstrikken we onszelf in de routinematigheid. Voor je het weet is het weer Oud&Nieuw en sta je vuurwerk te kijken met jouw vrienden op het balkon. Zo gaat dag voor dag, week voor week, maand voor maand, jaar voor jaar voorbij. De tijd wordt zo vlak zonder uitspringende hoogtepunten. Gelukkig bestaat er het concept Bucket List om jou te helpen bij het aanbrengen van deze hoogtepunten. In de 21e eeuw is dit lijstje bekender geworden en steeds vaker toegepast door mensen.

Een Bucket List maakt het dat je stil staat bij dat je NU leeft. Het is geen oscarwaardig film voor wat betreft de verhaallijn, maar ik vind de film The Bucket List erg leuk. Het geeft mooi aan dat mensen vaak pas (te) laat een Bucket List maken om hoogtepunten aan te brengen in het leven. Het heeft zeker bij mij en vele anderen het bewustzijn gebracht van de waarde van een dergelijke lijst. Honderden, of nee honderdduizenden, pagina’s en wetenschappelijke artikelen zijn geschreven over de waarde van een Bucket List. Dus wil je hier graag verder over lezen ontdek het op het web.

Ik sta ook graag stil bij het leven. Ik probeer het maximale te halen uit het prachtige leven dat mij geschonken is. Dit doe ik onder andere door mijzelf doelen te stellen op week, maand, jaar en levensbasis. Deze doelen op levensbasis kan je ook wel mijn Bucket List noemen. Uiteraard is dit een lijst dat aangevuld blijft worden. Mijn jaarlijkse doel is om één of twee van deze items van mijn lijst te strepen. Graag deel ik mijn Bucket List met jou. Wellicht geef het jou inspiratie, een glimlach, verbazing of een lachbui. Laat het me weten. 😉

Bucket List Jasper

 1. Organiseer een groot feest voor een vriend zonder duidelijke redenen
 2. Woon voor <2 jaar in het buitenland
 3. Beklim 2 bergen boven de 5000m in de Alpen
 4. Pik een totale vreemde op en verwen hem met een uitgebreid zelfgemaakt dineer
 5. Organiseer een ‘warmshower’ of ‘couch surfen’
 6. Iemand significant meer levensperspectief geven
 7. Participeer in een creativiteitswedstrijd
 8. Schrijf een boek
 9. Koop een Husky
 10. Barst in huilen, emotioneel, uit bij een vriend(in).
 11. Trouw met de ware
 12. Doneer in een keer €10.000 aan een goed doel
 13. Bouw een huis
 14. Schenk Leven
 15. Bezit een vakantiehuis
 16. Maak een reis door een “artic” land per motor/scooter
 17. Koop een schilderij
 18. Verover een wereldrecord
 19. Creëer een fitness thuis
 20. Maak een lijst met 101 dingen die mij gelukkig maken en maak er een foto van
 21. Doe 25 verschillende banen in het leven

bucket list

 

Advertisements

2 thoughts on “Tijd minder snel laten gaan

  1. Toon! Dank voor je reactie. Ik zou het niet verkeerd vinden om er af en toe op uit te gaan met mijn hond. Let’s see what the future will bring…

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s